Väčšina mojich nožov je vyrobená z damaškovej ocele, ktorá má vynikajúce pevnostné a rezné vlastnosti. Jej jediným nedostatkom je, že nie je nerezová. Ocele s vysokým obsahom chrómu (tzv. nereze) nie je možné kováčsky zvárať. Preto je potrebné čepeľ po použití v agresívnom prostredí (krv, slaná voda, niektoré druhy ovocných štiav) umyť najlepšie horúcou vodou (nepoužívajte saponáty, pretože niektoré druhy môžu reagovať s oceľou a vytvárať farebné fľaky) dôkladne osušiť a keď je možnosť, ošetriť olejom.

 Olej nanesiete na handričku alebo hygienický papier a ošetríte všetky kovové časti a následne vyutierate dosucha handričkou (papierom). Odporúčam konzervačný olej Konkor, ktorý neobsahuje zdraviu škodlivé látky, alebo lekárenský olivový, prípadne klinčekový olej.

Za túto drobnú starostlivosť sa vám nôž odmení skvelými úžitkovými vlastnosťami a krásnou štruktúrou damašku.